HTML

Az építkezésem története

Itt mesélek arról, hogy milyen érdekességek történtek velem, pontosabban a szép új házam építése során milyen vicces dolgok estek meg...

Friss topikok

Linkblog

a PSZÁF reakciója

2008.02.25. 11:06 vicsigabi

Bejelentésünkre a hivatal elküldte a szokásos formaválaszát, miszerint nekiáll kideríteni mi újság, meg stb. Válasz 30 napon belül. De válasz nem jött, egy darab sem. Sem a banktól, sem a PSZÁF-től. Eltelt már jóval több, mint a cég által meghatározott 30 nap, de sehol semmi. Erre föl írtam egy szerelmes levelet nekik, hogy mégis merre hány óra?

Tisztelt PÁSZF!

Az alábbi levelem több, mint 1 hónapja íródott, Önök válaszlevelükben azt írták, hogy a panaszolt cégnek 30 napja van felelni az Önök kérdéseire - a panasszal kapcsolatban.

Szeretném tudni egyrészt, hogy mennyit haladt az ügy, másrészt meg egyáltalán az önök hozzáállását.

Köszönettel, stb.

Bár ne tettem volna!

Szólj hozzá!

Második menet, a PSZÁF

2008.02.19. 11:15 vicsigabi

Mikor kiderült, hogy a banknak nem érdeke, hogy a saját ügyfelével korrektül bánjon, gondoltam szólok a PSZÁF-nek, hátha történik valami. Rosszabb már úgysem nagyon lehet a dolog:

Tisztelt PÁSZF!

Az alábbi levelet [értsd az előző levél, szó szerint] küldtem el az FHB panaszosztályára, ahonnan szeptember végén kaptam egy semmitmondó választ, az ügyvezető igazgató és jogtanácsos aláírásával. Kérem az eset kivizsgálását - különös tekintettel arra, hogy a leírt viselkedés többé-kevésbé általános eljárás náluk és messze nem egyedi eset. Egyúttal kérem Önöket arra is, hogy próbáljanak meg a hitelkérelmek eljárásában olyan formában módosítást kieszközölni, hogy a bankok garaciákat adjanak a korrekt és jogkövető magatartás tanúsítására.

A banki eljárás nagyjából megfelel a ptk. 76 szerinti idézetnek: "... szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte."

Köszönettel, stb..

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pszáf fhb

Sokra nem jutottam

2008.02.13. 09:10 vicsigabi

Igen, a panasz elment, először az FHB-nak. A válasz megérkezett a banktól, nagyjából 1 hónapon belül. Személyesen az igazgató írta alá. Mivel a levél papíron érkezett nem fogom most ide bemásolni, csak idézem a lényeget:

 

"Nem csináltunk semmit rosszul, nekünk mindenhez jogunk van".

 

Persze szebb lenne az eredeti, de hát egy egész oldalon keresztül semmi mást nem ír az úr, csak szépen tételesen minden egyes húzására megmagyarázza, hogy neki ahhoz joga volt.

Érdemi választ nem kaptam.

 

Szólj hozzá!

Panasz az FHB üzleti magatartásával kapcsolatban

2007.10.08. 11:32 vicsigabi

Ebben a levélben az általunk kért hitel igénylésének történetét szeretném leírni, és egyúttal panaszt tenni a bank minősíthetetlen magatartása miatt.

 

De kezdjük az elején: mint ahogy az általában nyilvánvaló, egy házépítésnek nem vág bele csak úgy az ember, hosszas előkészítés előzi meg a valódi munkák kezdetét. Így történt ez nálunk is. Egyrészt kerestünk kivitelezőt, tervezőt, másrészt persze szerettünk volna viszonylag kedvező kölcsönt is fölvenni. Már tavaly nyáron kapcsolatba léptünk egy tanácsadóval, aki több bank több konstrukcióját ismerte, és közösen megállapodtunk abban, hogy az FHB ajánlata számunkra a legjobb. Az épület tervezése tavaly augusztusban megkezdődött, a kivitelezés idén május elején indult. Ezzel együtt elindítottuk az addigra már alapjaiban tisztázott hitel konstrukció kérelmét, hogy mire az általunk fizetett önrész beépítése megtörténik, addigra legyen meg a bírálat, és így tudjuk majd megszakítás nélkül folytatni az építkezést.

 

Íme pár adat: a teljes költségvetés 20 millió Ft, az önrész 35%, vagyis 7 millió, ezen kívül jár a szocpol 3 gyerek után 3.8 millió, vagyis a kért hitel összege kb. 10 millió Ft. Az új épület egy meglévő, régi ház mellé épül közvetlenül, nem saját telekre.

 

A május szerencsésen eltelt a papírok gyűjtésével, úgymint tulajdoni lap, számlakivonatok, stb. stb. Júniusban összeállt a dosszié, és át lehetett adni a banki közvetítőnek a hitel igényléséhez szükséges anyagot. Eddig még szinte minden rendben is lett volna, az sem zavart különösebben, hogy a közvetítő többször egymás után különböző iratokat hiányolt és kért be, pl. anyakönyvi kivonatot. Amikor a közvetítő továbbadta a kérelmet a hitelosztálynak, akkor még meg is dicsértek minket, hogy milyen jól össze van készítve minden! Aztán a hitelosztály szintén többször újabb iratkiegészítést kért. Ekkor már kezdett gyanús lenni a dolog, hiszen már a sokadik belső ellenőrzésen is túl voltunk. Azt meg sem kérdeztem, hogy miért süllyesztenek el rengeteg eredeti számla és egyéb kivonatot, amikhez most pont én nem férek hozzá (hogy arról már ne is beszéljek, hogy minden egyes közületi számlához kértek megfelelő banki számlakivonatot, de ezt majd később)

 

Másfél hónappal az építkezés megkezdése után kifizettünk majdnem 6 millió Ft-ot az építtetőnek, és kénytelenek voltunk azt mondani neki, hogy várjon, mert a bank még mindig papírokat kér. Ja és persze rendkívüli akció keretében megvásároltuk a fél fűtési rendszert – több, mint 1 millió Ft-ot kiadva erre is. Ezidőtájt a bank kiküldött egy ingatlanbecslő szakembert is, aki csinált pár képet, aztán eltűnt. Ezzel együtt nekünk magunknak is kellett készíteni egy nyilatkozatot, hogy hol tart a dolog. Aztán vártunk.

 

Ekkor megjött az első levél a banktól, és egy pillanatig örültünk, végre kerek a világ. De ezzel szemben a bank ekkor felszólított és megfenyegetett minket, hogy ha nem nyújtjuk be a megfelelő iratokat, akkor sajnos nem áll módjában a hitelt folyósítani. Mint több telefon után kiderült, további ingatlant akarnak jelzálogfedezetként bevonni az ügyletbe. No, gondoltam semmi baj, ilyet mindenki csak úgy leakaszt a szögről. További pár telefon után az is kiderült, hogy a telektulajdonos ingatlanjáról van szó, és nem a hitel miatt kell, hanem mert nem a saját telkünkre építkezünk. Itt már komolyan haragudtam a bankra, hiszen ezt eleve tudniuk kellett volna, és semmiből sem állt volna a többi papírral együtt bekérni. Így viszont további egy hét csúszás. A munkahelyemről már szinte rendszeresen lógtam, hogy pótolhassam a papírokat, és a gyorsaság kedvéért személyesen mehessek be az FHB meghatározott irodájába.

 

Végül eljött az idő, hogy a bank hajlandó volt a szakértőt másodszor is kiküldeni, hogy az felmérhesse az építkezés állapotát és a jelzálogul felvett ingatlant is felmérje. De mivel gőze nem volt arról, hogy mit kellett volna tennie, ezért csak jött és ment. Nem csinált semmit, hiszen az építkezést már felmérte. Aztán  rájött, visszajött, és elment. Meg az idő is.

 

Aztán néma csönd. Se kép, se hang, míg egyszer csak az asszony kap egy telefont a bankból – de ez már július végén történt. Minden rendben, mehetünk hitelszerződést aláírni, csak még egy apróság van hátra. Hogy mi, azt persze nem árulta el. Ismét pár kör telefon, míg kiderült, hogy a nem beépített fűtést eszük ágába sincs beszámolni, vagyis az a pár százezer, amit az akcióval nyertünk, az most milliós „veszteség”, hiszen nem tudjuk felmutatni. De ami ennél is sokkal súlyosabb, a befektetett 6 milliós építkezést a bank csak 20 %-os készültségnek értékelte, ami jóval kevesebb, mint a 30 %. Minimum ennyi kell ahhoz, hogy hitelt kaphassunk. Ennek ellenére azért pusztán jóindulatból megengedték volna, hogy megkössük a szerződést. Azt persze nem közölte, hogy ez plusz százezres kiadás lett volna, hiszen majd egyszer, amikor a hitelhez minden feltétel teljesül újból találkozunk, és megint fizethetünk (kb. egy százast).

 

Ekkor lettem nagyon mérges, de még megpróbáltam elsimítani a dolgokat, hiszen minden a bankon múlik. Egyelőre nem volt szerződés, a bank azt csinál, amit akar, feltételeket szab és követel, fizettet velünk mindenféle pénzeket, és közben továbbra is jogában áll indoklás nélkül nem szerződni velünk. De mindegy, majd csak szót értek az illetékessel! Felhívtam, és felvázoltam a tényeket, mire közölte, hogy ő még sosem épített házat (és ezért nem tudja, hogy 20-nak mennyi a 30 %-a?) – de ha gondolom, tegyek panaszt. Nosza írtam rögtön egy kedves faxot a panaszosztálynak, hogy legyenek szívesek ellenőrizni, miért is van ekkora eltérés az általunk beadott és a becslő által készített kimutatás között? De választ (még azt sem, hogy megkapták a faxot) mind a mai napig nem kaptunk. Megpróbáltam elmagyarázni a hölgynek, hogy a következő építési fázis a tető, ami 4 millió, és nincs annyi pénzünk. Igaz, hogy ezt fedezte volna a szocpol, meg összességében már majdnem 50 %-os állapot lett volna, meg az is, hogy a hölgy ezt már elfogadta volna 30 %-nak. Csak amikor azt mondtam, hogy nincs ennyi pénzünk, akkor közölte, hogy nem hallgatom végig, és ha folytatom az építkezést, akkor az biztos megoldja a problémákat.

 

Mindeközben a régi ház teteje már meg van bontva, hiszen az új épület közvetlenül mellé kerül. Rendszeresen beázunk, hogy az egyéb idegi, munkahelyi meg anyagi károkat, fölösleges időpazarlást ne is említsem.

 

A következő lépés az volt, hogy rájöttünk: a bank vár, és nem kommunikál. Jobb híján kölcsönkértünk, és elkezdtük építtetni a tetőt. Most augusztus vége van, és a szakértő újra kijön. Fel fogja mérni azt, amit akar, nem fog mondani semmit, és ha kijön neki a 30 %, akkor a bank vagy elfogadja a hitelkérelmünket, vagy nem. Ha el, akkor mehetünk szerződést kötni (illetve mint tudjuk akkor is, ha nem, csak az plusz százezer), és onnan már igazán nem sok minden van hátra, hiszen kb. 1 hónap alatt már adják is az első részét a hitelnek, merthogy mint most megtudtuk a Földhivatalban be kell jegyeztetni előbb a banki jelzálogot, és csak utána utalnak (Vajon mi köze a szocpolnak a jelzáloghoz?). Azt viszont szintén már most közölték, hogy mikor kell fizetnünk a részleteket.

 

Ja és visszatérve a papírokra: bár ez még nem biztos, úgy látszik még be kell adni pár új bankszámla kivonatot is. Fogalmam sincs, hogy miért, de mintha egyszer azt mondták volna az asszonynak, hogy azokra is szükség lesz. Vajon mire, ha már döntöttek?

 

A bírálók, üzletkötők és ügynökök között sincs normális kommunikáció, nemhogy az ügyfél és a bank között! Az információkat mindig késve, utólag kaptuk meg és mindig csak azokról tájékoztattak, amire a bank éppen várt. De azokról sem mindig. Annyit nem tettek meg, hogy lehetőséget kapjunk arra, hogy előre tervezzünk (hátha nekik is jobb úgy), egyszerűen dróton rángattak minket.

 

Az FHB eddig is rengeteg kárt okozott nekünk a hozzáállásával, visszaélt azzal, hogy nincs nagyon más lehetőségünk. Ha jóindulatú vagyok, akkor egyszerűen csak képtelenek az ügyintézők elvégezni a rájuk bízott feladatot normálisan, esetleg képzetlenek, ha rosszindulatú lennék, akkor azt mondanám, hogy az FHB magatartása minősíthetetlen és a végletekig megalázó.

Szólj hozzá!